Очаквано гневно реагия Естония на последните искания на Русия, отправени към

...
Очаквано гневно реагия Естония на последните искания на Русия, отправени към
Коментари Харесай

Естония към Русия: Претенциите към НАТО са неприемливи

Очаквано яростно реагия Естония на последните искания на Русия, отправени към НАТО. Това се споделя в позицията на естонския министър на защитата Кале Лаанет.

" Исканията на Русия към НАТО са безусловно неприемливи, " написа той във Фейсбук. " Изпълнението на всяка мярка, препоръчана от Руската федерация, би било пагубно за европейската сигурност ".
 
Припомняме, че по-рано през днешния ден Русия разгласи, че желае правно обвързваща гаранция, че западният боен алианс НАТО ще се откаже от всякаква военна активност в Източна Европа и Украйна, част от лист с амбициозни стремежи за гаранции за сигурност, които тя желае да договаря със Запада.

Исканията образуват пакет, който съгласно Москва е главно условие за понижаване на напрежението в Европа и усмиряване на рецесията към Украйна, за която западните страни упрекнаха Русия, че се готви за евентуална нова офанзива - нещо, което тя отхвърли.

Но те също съдържаха детайли като дейно съветско вето върху участието на Украйна в НАТО, които Западът към този момент изключи.

Сергей Рябков настоя пред кореспонденти, че Русия и Западът трябвало да стартират от чист лист при възобновяване на връзките.
 
" Линията, провеждана от Съединени американски щати и НАТО през последните години за нападателно ескалиране на обстановката със сигурността, е безусловно неприемлива и извънредно рискова ", отсече той.

" Вашингтон и неговите съдружници от НАТО би трябвало неотложно да спрат постоянните враждебни дейности против страната ни, в това число непланирани учения, рискови доближавания и маневри на военни кораби и самолети, и да спрат военното развиване на украинска територия ", акцентира още Рябков.

Москва връчи предложенията си на Съединени американски щати по-рано тази седмица на фона на възходящото напрежение поради скупчването на съветски войски покрай Украйна.

Русия твърди, че дава отговор на това, което вижда като опасност за личната си сигурност от все по-близките връзки на Украйна с НАТО и стремежите да се причисли към алианса, макар че няма непосредствена вероятност на Украйна да бъде позволено да се причисли.
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР